חברי, מיכאל, כתב:
בבית הספר כל הזמן מדברים על זה שאוטוטו אנחנו אמורים להעביר כרטיס.
יש איזושהי סיבה שבגללה אני אמור לא להרגיש נעלב עד עמקי נשמתי ולהודיע שאני לא שם בשנה הבאה?
ברצינות אבל.
כתבתי לו את התגובה הזו:
לצערי הרב, אין לי הצעה מעשית עבורך, מלבד לחכות או לנסות לארגן שביתה.
בעניין העברת הכרטיס – הודות לשלי יחימוביץ', שרצתה לוודא שכל מי שעובד שעות נוספות אכן מקבל תשלום עבור שעות נוספות, החוק מחייב את המעסיק לבצע רישום שעות עבודה בפועל של העובד ולשלם לו לפי הדיווח הזה. החוק הזה דופק, באופן ישיר מאוד, את כל מי שמועסק או הועסק בשכר גלובלי.
בפועל, מורים הועסקו עד עכשיו בשכר גלובלי. הוא לא לפי שעה, בשום פנים אופן. יש שעות פרונטליות, אבל יש תפקידים שנספרים כשעות להיקף משרה, אבל עד עכשיו לא באמת נמדדו בזמן עבודה בפועל של המורה (הגשה לבגרות, ריכוז מקצוע, חינוך כיתה…). בנוסף, מורים מקבלים במהלך חופשות (גם חופשות ארוכות) שכר לפי היקף המשרה שלהם. זו ללא ספק לא עבודה במשמרות, אלא עבודה בשכר גלובלי. יש הרבה מקומות עבודה, בעיקר בהייטק, שבפועל נותנים לעובדים את הכלים לשקר בדיווח ואפילו מעודדים את זה, כי זה מה שמאפשר למקום העבודה להמשיך להתנהל כפי שהתנהל קודם. אבל, במשרד החינוך החליטו שאתם צריכים לעבוד רק בבית הספר ושאין לכם, בעצם, אפשרות להמשיך לעבוד כפי שעבדתם עד היום.
אמא שלי, למיטב הבנתי, התייאשה מזה כבר. היא "מושכת עד הפנסיה". לא נראה לי שאתה תמשוך כמה עשורים עד הפנסיה. אז אפשרות אחת היא ללכת. אבל אתה אוהב את המקצוע הזה, אז קצת חבל. האפשרות השנייה היא לגרום למורים, כקבוצה, ללמד את המערכת מה ההשלכות של הפעולות שלה. זה משהו שאני אומר לאמא שלי כבר שנים, והיא לא עשתה עם זה כלום: המורים עושים מה שהם יכולים למען התלמידים. הם עובדים שעות מטורפות בבית. הם באים לבתי ספר בחופשות להעביר תגבורים ללא תמורה (מדהים – זה הפך לסטנדרטי שמורים בתיכון עובדים בפסח למרות שבהם בחופשה). אז תפסיקו עם זה. אם אתה לא יכול להיות מורה טוב בתנאים החדשים, תהיה מורה גרוע בתנאים האלה. עודד את המורים סביבך לא לקחת עבודה הביתה ולהשתמש רק במה שעומד לרשותם במקום העבודה. ככל שיותר מורים יעשו את זה, המסר יהיה ברור יותר.
כן, זה ידפוק תלמידים. האחריות כלפי התלמידים היא, קודם כל, של משרד החינוך, המעסיק של המורים. אין סיבה שהמורה יגן על התלמידים משגיאות של משרד החינוך, אבל זה מה שמורים עושים. אתם נותנים מעל ומעבר באופן שמגן על משרד החינוך, כדי שהתלמידים לא יפגעו. במקום זה, אני רוצה לראות את המורים מלמדים פעם את משרד החינוך. רק פעם אחת תראו למשרד החינוך מה התוצאות הישירות של המעשים שלו. זה ידרוש להיות מורים פחות טובים לשנה-שנתיים. זה יגרום לכך שיהיו כשלונות במבחנים בינלאומיים ושאחוז מקבלי הבגרות ירד. אם תלמיד אחד נכשל, זו בעיה של מורה. אם הסטטיסטיקה נראית רע, זאת כבר בעיה של המערכת. אבל, כדי שהסטטיסטיקה תראה רע, צריך לאפשר לתלמידים להכשל, ולא לעשות מעל ומעבר כדי להגן עליהם.
שתי תגובות אחר כך הוספתי משהו שחשבתי עליו, אבל נמנעתי מלהגיד אותו קודם:
מורים הם האשה המוכה של משרד החינוך. הם חוטפים מכה אחרי מכה ממשרד החינוך, אבל לא עוזבים בהמוניהם ולא קמים נגדו. הם תמיד מוכנים לחטוף עוד כמה מכות כדי שהילדים לא יפגעו.
חשבתי שכאן תם הסיפור. המשכתי לדפדף בסטטוסים בפייסבוק ונתקלתי בסטטוס של שלי יחימוביץ'. לראשונה בחיי החלטתי לנסות לפנות לחבר/ת כנסת. כתבתי על הנושא בדף הפייסבוק של שלי יחימוביץ'. במהרה קיבלתי תגובה מאחת מהמתנדבות המפעילות את דף הפייבוק, בה התבקשתי לשלוח מייל בנושא לשלי וניתנה לי כתובת דואר אלקטרוני. שלחתי, וקיבלתי תשובה ממישהי בשם ענת. לשון התגובה:
תחום החינוך וזכויות עובדי הוראה נמצאים בליבת העשייה של שלי מאז נכנסה לכנסת ונשמח כמובן לבדוק ולסייע בכל פנייה.
יחד עם זאת, ההחלטה המחייבת מורים בהעברת כרטיס נוכחות היא תוצאה של הסכמי עבודה, אופק חדש ועוז לתמורה, שנחתמו בין ארגוני המורים למשרד החינוך ואין כל קשר בין ההחלטה לתיקון 24. לדוגמא כאן וכאן.
מבקשת שתעביר לי מספר טלפון כדי שנוכל להרחיב בנושא.
אני נמצא כעת בנסיעת עבודה ממושכת לניו-יורק (אל דאגה, עד הבחירות אשוב ארצה). בנוסף, אני איני מורה. אני רק מישהו ששמע את אותה תלונה מכמה מורים ובחר להרים את הכפפה (ולזרוק אותה בעמוד הפייסבוק של שלי יחימוביץ'). לכן, פניתי אל מיכאל ואל אמא שלי. שאלתי אותם אם יהיו מוכנים שאוסיף אותם לתכתובת ואולי הם ידברו עם ענת במקומי. לפני מספר ימים, הוספתי אותם לתכתובת. אמא שלי ענתה ומסרה את מספר הטלפון שלה. טרם התקיימה שיחת טלפון בין ענת (או כל נציג/ה אחרת מטעם שלי יחימוביץ') לבין אמא שלי.
אני לא צופה שהפניה לשלי יחימוביץ' תביא לשינוי משמעותי כלשהו בזמן הקרוב, אפילו אם היא תשב בקואליציה בעוד כמה חודשים. כפי שענתה לי ענת, נוהל שעון הנוכחות הוא חלק מרפורמת "עוז לתמורה", שהיא חלק מהסכם עבודה. על מנת שהמצב ישתנה יהיה צורך בהסכם עבודה אחר.
אם אתם/ן מורים/ות, אני מזמין אתכם/ן ללכת בדרכם של מורי ומורות בתי הספר היסודיים בכפר-סבא, שהודיעו להסתדרות המורים כי כל עבודה הקשורה להוראה, לא תבוצע מחוץ לכותלי בית הספר מעבר לשעות העבודה המוגדרות. אם תרצו לדבר בטלפון עם ענת, אשמח להוסיף גם אתכם/ן לתכתובת ולמסור לה את מספר הטלפון שלכם/ן.